افت فرکانسی در ساعات مختلف پیک برق به شبکه اعمال کردهاند تا بتوانند میزان تولید را به صورت صوری بالا ببرند. فرکانس و ولتاژ پایینتر از حد مجاز میتواند به شبکه برق و وسایل برقی مشترکین آسیب وارد کند.سوختن وسایل برقی مردم در روزهای گذشته افزایش چند برابری داشته و جایی هم جبران خسارت نمی شود.کیفیت توان و حقوق مشترکین حلقه گمشده صنعت برق ایران است. وزارت نیرو نه هزینههای تحمیلی به مردم ناشی از خاموشیها را جایی محاسبه میکند و نه در صورت عدول از استانداردهای کیفیت توان تحویلی به مشترکین خسارتی میپردازد اما هیچ فشاری به مشترک فروگذاری نمی کند.خاموشیهای گسترده با برنامه و بی برنامه (غیر مترقبه) در کشور فرصتی برای رسیدگی به کیفیت توان باقی نگذاشته است. وقتی مردم از حداقل حقوق خود در تامین برق پایدار محروم هستند سخن گفتن از کیفیت توان تحویلی به مردم عجیب به نظر میرسد.
مصرف بسیار بالای شبکه در این روزها و به ویژه در ساعات پیک روزانه و همزمانی آن با افزایش دمای هوای کشور موجب ذوب شدن سیمهای برق، اضافه بار شدن ترانسفورماتورها و عمل کردن رلههای فرکانسی حفاظت از شبکه شده است.
در بهره برداری با بار کامل ویا اضافه بار، تلفات افزایش پیدا کرده و دمای تجهیزات بالاتر میرود. ذوب شدن تجهیزات برقی و سیم و کابلها در گرمای تابستان، یکی از دلایل مهم خاموشیهای بدون برنامه ریزی است.
این میزان مصرف به شدت کیفیت توان تحویلی به مشترکین را کاهش داده است طوری که خیلی از مشترکین عملا ولتاژی کمتر از حد استاندارد را تجربه میکنند. کاهش ولتاژ در پرباری و به ویژه در انتهای خطوط در شبکههای توزیع، یکی از عوامل مهم آسیب به تجهیزات و وسایل برقی خانوادهها شده است.
علاوه بر این، دستاندرکاران کلان صنعت برق کشور در روزهای گذشته، عمدا افت فرکانسی در ساعات مختلف پیک برق به شبکه اعمال کردهاند تا بتوانند میزان تولید را به صورت صوری بالا ببرند. کاهش فرکانس شبکه جایی اندازه گیری نمیشود و مشترکین از ضررهای آن بی اطلاعند. بهره برداری از شبکه برق ایران که باید در فرکانس ۵۰ هرتز انجام گیرد این روزها و به ویژه در ساعات پیک ۰.۱ هرتز و حتی بیشتر افت میکند!
فرکانس و ولتاژ پایینتر از حد مجاز میتواند به شبکه برق و وسایل برقی مشترکین آسیب وارد کرده و عملکرد آنها را با مشکلاتی مواجه سازد. گزارشهای متعددی از سوختن وسایل برقی مردم در روزهای گذشته به دست ما رسیده است و یا در دیگر رسانه ها منتشر شده است که نشان از ایجاد سونامی سوختن وسایل برقی دارد.
افت فرکانس و ولتاژ میتواند باعث افزایش هارمونیک و افت راندمان شبکه شود. عملکرد اشتباه رلههای حفاظتی، خطاهای اندازه گیری، افزایش تلفات و ... از جمله آسیبهای ناشی از افزایش هارمونیکهای شبکه است.
پرداختن به مقوله کیفیت توان و حقوق مشترکین حلقه گمشده صنعت برق ایران است. وزارت نیرو نه هزینههای تحمیلی به مردم ناشی از خاموشیها را جایی محاسبه میکند و نه در صورت عدول از استانداردهای کیفیت توان تحویلی به مشترکین خسارتی میپردازد. اما متقابلا مردم را به بدمصرفی متهم کرده و با اینکه خود اعتراف میکند حداکثر ده درصد مردم پرمصرف هستند به این بهانه از رعایت حقوق اولیه مشترکین سرباز میزند.
دستورالعمل "نحوه بررسی و برآورد خسارت به مشترکین خانگی" توسط غلامرضا خوش خلق، معاونت سابق هماهنگی توزیع توانیر و مدیرعامل فعلی برق منطقهای تهران تهیه و توسط همایون حائری مدیرعامل سابق شرکت توانیر و معاون فعلی وزیر نیرو نیز تایید شده است.
این دستورالعمل برای اجرا به شرکتهای توزیع نیروی برق سراسر کشور ابلاغ شده است. اما آیا به آن وقعی نهاده میشود و آیا مشترکین جایی برای دریافت خسارت خود دارند؟
دستورالعملی که خسارات را خیلی کمتر از میزان واقعی جبران میکند و مشترکین برای رسیدن به همین میزان اندک مبالغ پرداختی باید از هفت خوان رستم رد شوند. تعهدات بیمه ای هم طوری تنظیم شده است تا کمتر کسی بتواند از این محل جبران خسارت نماید.